L'arbre que ens acull

Existeixen relacions profundes entre la històrica subordinació de les dones i la dominació de la Naturalesa que ens ha portat fins a aquesta situació de crisi ecològica.
Els ecofeminismes són la síntesi entre les propostes feministes i ecologistes. Reuneix reflexions filosòfiques i lluites polítiques de dones que tenen en comú la defensa de la vida humana i del medi natural que la manté, des de posicions d'insubordinació a l'ordre patriarcal.
El Ecofeminismo es uno de los pilares del ecologismo social de Ecologistas en Acción. De hecho, en 2019 EeA, junto con las principales organizaciones ecologistas (Greenpeace, SEO/BirdLife, WWF y Amigos de la Tierra) declararon públicamente su apoyo a las reivindicaciones del movimiento feminista con motivo del 8 de Marzo, Día Internacional de la Mujer.

Què és l´Ecofeminisme? 

És un corrent de pensament polític que entretix ecologisme i feminisme; i, al mateix temps, és un moviment social que s'estén per tot el planeta incloent a tota mena de dones, de totes les generacions, ètnies, classe social i opció sexual. L'ecologisme i el feminisme es nodreixen mútuament i es complementen
Aquest corrent de pensament i d'activisme social analitza críticament les creences que consoliden el nostre model de vida actual, la globalització capitalista neoliberal que consisteix en un sistema de producció i consum il·limitat que devasta tot, el planeta, a les persones i especialment a les dones. És un sistema Ecocida que posa en perill la vida. 

8 DE MARÇ: DECÀLEG ECOFEMINISTA PER A EIXIR DE LA PANDÈMIA

La pandèmia de la COVID-19 ha mostrat les costures d'un sistema sostingut en relacions desiguals, d'espoli i violència, i ha aguditzat i accelerat les múltiples crisis estructurals que existien prèviament: ecològica, econòmica, social i de gènere.

Proposem 10 mesures ecofeministes per a construir la nova normalitat encaminada a la sostenibilitat ambiental, justícia social i equitat de gènere, descarrega-ho:

En definitiva

Ecologistes en Acció fem una crida a totes les persones, i especialment a les dones, per continuar teixint aliances entre les organitzacions feministes i les ecologistes, juntament amb organitzacions socials de qualsevol tipus, com les organitzacions que treballen en defensa dels serveis públics o pels drets humans. Perquè sabem que està en risc la sostenibilitat de la vida, i que només podrem assegurar-la treballant des de l'ecofeminisme per la justícia socioambiental. El futur serà ecofeminista, o no serà”.

L´Ecofeminisme denuncia el fet que l'economia convencional no té en compte els cicles vitals dels éssers humans ni els límits ecològics del planeta i els seus ecosistemes. Sí, per increïble que semble, l'economia clàssica no inclou en els seus càlculs aquestes dues evidències:

  1. que els éssers humans som éssers socials i fràgils, i que en les nostres vides tots passem per fases en les quals necessitem ser cuidats (el naixement, la infància, la malaltia, la dependència, l'ancianitat, el moment de la mort), i que som, per tant, interdependents;

  2. que totes les nostres activitats estan condicionades pels límits Ecofísics del planeta Terra, i, en conseqüència, som Ecodependents. 

Davant aquestes greus manques analítiques i de càlcul, l´Ecofeminisme denuncia aquest model capitalista depredador de les vides, perquè atempta contra la vida i, per tant, és insostenible. 
 

ENTREVISTA SOBRE ECOFEMINISME. ROSANA CERVER ZUMET - ECOLOGISTES EN ACCIÓ

Som les netes de les bruixes que no vau poder cremar

Si us abelleix, vegeu aquesta interessant sèrie documental de Àpunt que recupera la memòria de dones valencianes il·lustres i oblidades.

  • Facebook
  • Twitter
  • Negro del icono de Instagram
  • Negro del icono de YouTube

©2020 por Ecologistes en Acció - València. Creada con Wix.com